Στο περιοδικό AGRICOLA της κυριακάτικης «Καθημερινής» (22/1/2017) φιλοξενήθηκε συνέντευξη του προέδρου της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. κ. Βασίλη Χαλκίδη. Πέντε σχεδόν χρόνια μετά την εξαγορά της ιστορικής βιομηχανίας από τον Όμιλο ΕΥΡΩΦΑΡΜ, ο κ. Χαλκίδης απαντά στα ερωτήματα του έγκριτου δημοσιογράφου Νίκου Φιλιππίδη, κάνοντας έναν απολογισμό της δουλειάς που έγινε προκειμένου να «αναστηθεί» η πολύπαθη εταιρεία, αλλά και αναλύει το όραμα του Ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
EΡ.: Γνωρίζαμε την ΕΛΒΙΖ ως μια υπερχρεωμένη εταιρεία θυγατρική της ΑΤΕ αδύναμη να υποστηρίξει τους αγρότες. 4 χρόνια μετά την εξαγορά της σε τι κατάσταση βρίσκεται;
ΑΠ.: Η εξαγορά της ΕΛΒΙΖ από την ΕΥΡΩΦΑΡΜ πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2012 και ήταν η πρώτη ιδιωτικοποίηση από τον όμιλο της Αγροτικής Τράπεζας. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν τουλάχιστον απελπιστική, καθώς και τα δύο εργοστάσια υπολειτουργούσαν. Αμέσως πιάσαμε δουλειά τακτοποιώντας έναν – έναν όλους τους τομείς. Ξεκινήσαμε από τις επισκευές του μηχανολογικού εξοπλισμού και των γραμμών παραγωγής. Οργανώσαμε σε νέες βάσεις την παραγωγή, αφενός μειώνοντας τις μεγάλες διακοπές στη λειτουργία λόγω των συνεχών μέχρι τότε βλαβών, αφετέρου δε δίνοντας έμφαση στον προγραμματισμό παραγωγής. Έχουμε επενδύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 1,2 εκ. ευρώ όχι μόνο σε μηχανήματα, αλλά και για να βελτιώσουμε τις εργασιακές συνθήκες του προσωπικού.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα της ΕΛΒΙΖ, η κατάσταση ήταν επίσης τραγική. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη χρήση του 2010 η εταιρεία με έναν κύκλο εργασιών 10,8 εκ. ευρώ εμφάνιζε ζημίες 3,4 εκ. Εμείς καταφέραμε χρόνο με το χρόνο να κλείνουμε την ψαλίδα, φτάνοντας στη χρήση του 2015 να έχουμε κύκλο εργασιών 11,3 εκ. ευρώ με οριακό κέρδος κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Πώς τα πετύχαμε; Πρώτον, με πολύ κόπο για οικονομικό νοικοκύρεμα σε όλα τα επίπεδα. Δεύτερον, ανακτώντας την εμπιστοσύνη προμηθευτών και πελατών. Και αυτό ξέρετε, το ζήτημα της εμπιστοσύνης, ήταν μια πληγή την οποία ακόμα παλεύουμε καθημερινά, διότι ήταν πολλά τα χρόνια για τα οποία η ιστορική ΕΛΒΙΖ είχε απωλέσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της στην αγορά. Σήμερα είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε με βεβαιότητα για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας. Εξάλλου μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που κάναμε ήταν το Χημείο. Τόσο οι πρώτες ύλες που εισέρχονται στο εργοστάσιο, όσο και τα τελικά προϊόντα που εξέρχονται στην αγορά, ελέγχονται υπό τις πιο αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές Επίσης εφαρμόζουμε πιστά τρία συστήματα ποιότητας: ISO 9001, ISO 22000 και ISO 14001.
ΕΡ.: Νιώθετε δικαιωμένος από την εξαγορά;
ΑΠ.: Δικαιωμένος νιώθω ως προς το αποτέλεσμα της προσπάθειας της εξυγίανσης της εταιρείας και της ανόρθωσής της. Αλλά και από το γεγονός ότι βλέπουμε το όραμά μας να οδεύει προς υλοποίηση. Οι συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ ΕΥΡΩΦΑΡΜ και ΕΛΒΙΖ μας δείχνουν το δρόμο. Από την πλευρά της η ΕΥΡΩΦΑΡΜ με την πολυετή εμπειρία στον πρωτογενή τομέα, διασφαλίζει καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων για τους παραγωγούς και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για την ΕΛΒΙΖ. Στην ουσία, καθετοποιούμε την παραγωγή ξεκινώντας από τη σπορά, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία, ενώ παράλληλα, οι τεχνικές ομάδες γεωπόνων της ΕΥΡΩΦΑΡΜ, κτηνιάτρων και ζωοτεχνών της ΕΛΒΙΖ βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με στόχο να διατηρήσουμε την ποιότητα των ζωοτροφών, ελέγχοντας το τελικό προϊόν ακόμα από το χωράφι! Αυτό είναι το όραμά μας, να συνδέσουμε την ελληνική γεωργία με την κτηνοτροφία.
ΕΡ.: Οι πρώτες ύλες για την παραγωγή ζωοτροφών είναι ελληνικές ή εισαγόμενες;
ΑΠ.: Το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώτων υλών είναι ελληνικής προέλευσης. Χρησιμοποιούμε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, ηλιόπιτα, κραμβόπιτα, ζαχαρόπιτα και πολλές άλλες πρώτες ύλες για την σύνθεση των φυραμάτων που παράγει η ΕΛΒΙΖ. Όμως, κατά ένα μεγάλο ποσοστό συμμετέχει και η εισαγόμενη σόγια, η οποία αποτελεί βασική πηγή πρωτεϊνών. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος καλλιέργειας ψυχανθών, με στόχο τη σταδιακή αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας με ελληνικές πρώτες ύλες. Το πρόγραμμα που αποτελεί προϊόν της συνέργειας ΕΥΡΩΦΑΡΜ και ΕΛΒΙΖ κατέδειξε ότι σειρά από ελληνικά ψυχανθή, όπως το λούπινο, το κτηνοτροφικό κουκί κ.ά. αποτελούν εξίσου καλή πηγή πρωτεϊνών και αντικαθιστούν την γενετικά τροποποιημένη σόγια στα φυράματα της ΕΛΒΙΖ. Έτσι, πρωτοπορούμε στην ενίσχυση και διάδοση αυτών των καλλιεργειών, κυρίως του λούπινου που εκτός των άλλων αξιοποιεί ακόμη και άγονες γεωργικές εκτάσεις ή ακόμα και αναζωογονεί εκτάσεις, που για πολλά χρόνια καλλιεργούνται με σιτηρά και έχουν υποβαθμιστεί.
ΕΡ.: Υλοποιείται προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας με την Τράπεζα Πειραιώς. Πώς συνδέονται αυτά με την παραγωγή ζωοτροφών;
ΑΠ.: Είναι σημαντική η συμβολή των προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της τράπεζας Πειραιώς. Βέβαια στη συνέχεια ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες ώστε με τον ανταγωνισμό να γίνουν ευνοϊκότεροι οι όροι, δηλαδή χαμηλότερα τα επιτόκια. Μέσω της συμβολαιακής γεωργίας διαμορφώνεται ένα υγιές περιβάλλον και για τους Έλληνες γεωργούς οι οποίοι εξασφαλίζουν άμεσα κεφάλαιο κίνησης για προμήθεια γεωργικών εφοδίων, καυσίμων και δαπάνες εργατικών, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την πληρωμή της παραγωγής τους. Γενικά η συμβολαιακή γεωργία συμβάλει στο νοικοκύρεμα και την εξυγίανση όλης της διαδικασίας παραγωγής.
Η ΕΛΒΙΖ συμμετέχει δυναμικά στο σύστημα συμβολαιακής γεωργίας για τις καλλιέργειες λούπινου, μαλακού σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού. Ειδικά για τα ελληνικά ψυχανθή, αξίζει να αναφερθεί ότι την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017 περισσότερα από 10.000 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της συνολικής καλλιέργειας στην χώρα μας, σπάρθηκαν με λούπινο και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα συμβολαιακής Γεωργίας της ΕΛΒΙΖ.
ΕΡ.: Βάσει των συνεργασιών σας με φάρμες, πως κινείται η αγορά δεδομένου των προβλημάτων του κτηνοτροφικού τομέα;
ΑΠ.: Όσον αφορά τον κτηνοτροφικό τομέα στον οποίο απευθύνονται τα προϊόντα της ΕΛΒΙΖ είναι γεγονός ότι βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, γεγονός που επηρεάζεται από τις ευρύτερες δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες. Παρόλα αυτά, με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι οι Έλληνες παραγωγοί κτηνοτροφικών προϊόντων επιθυμούν να διατηρήσουν την ποιότητα σε καλά επίπεδα, καθώς αυτή είναι που θα τους δώσει και τις επιθυμητές πωλήσεις. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γαλακτοπαραγωγοί το πρόβλημα με τις αφλατοξίνες, δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα. Είναι όμως ένα θέμα για το οποίο εμείς έχουμε δώσει λύση, δημιουργώντας νέα φυράματα απαλλαγμένα από αφλατοξίνες. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων κτηνοτρόφων η προμήθεια ελληνικών ζωοτροφών πιστοποιημένης ποιότητας οι οποίες διασφαλίζουν την καλή φυσική κατάσταση και υγεία των ζώων, εκμηδενίζουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους αυτοσχεδιασμούς της ιδιοπαραγωγής και δίνουν ποιοτικά προϊόντα που συμμετέχουν ανταγωνιστικά στη διατροφική αλυσίδα.
Όπως καταλαβαίνετε, κάνουμε μια διαρκή προσπάθεια στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου, κρατώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας στα φυράματα, πάντα όμως με γνώμονα τις δυσκολίες των ημερών, ώστε ο οικονομικός κύκλος να έχει θετικό πρόσημο για όλους.
Πιστεύω ακράδαντα, ότι εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη βιοποικιλότητα της πατρίδας μας, εργαζόμενοι με συνέπεια και σοβαρότητα, θα καταφέρουμε όχι απλώς να μείνουμε όρθιοι αλλά να προχωρήσουμε παραπέρα.
Φυσικά, θα πρέπει κάποια στιγμή και η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, στηρίζοντας εμπράκτως τον πρωτογενή τομέα και κατ΄ επέκταση τον κτηνοτροφικό. Για παράδειγμα, το αγροτικό πετρέλαιο και ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ στα εφόδια είναι διευκολύνσεις που απολαμβάνουν πολλοί Ευρωπαίοι παραγωγοί και για την Ελλάδα αποτελούν απαραίτητοι όροι επιβίωσης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα.
ΕΡ.: Σε ποια φάση βρίσκεται η συμφωνία με την ινδική εταιρεία Ayrvet;
ΑΠ.: Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ΕΛΒΙΖ, η εξωστρέφεια αποτέλεσε βασική προϋπόθεση. Καταρχήν, εγκαταστήσαμε νέους διαύλους επικοινωνίας και επενδύσαμε στη συνεργασία της επιχείρησης με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συνεργαζόμαστε με τον ιταλικό κολοσσό της Ferrero για την παραγωγή κονικλοτροφών και με την γαλλική Maïsadour, μίας εκ των μεγαλύτερων σποροπαραγωγών του κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο της εξωστρέφειας, εντάσσεται και η συνεργασία μας με την ινδική AYRVET που εξειδικεύεται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Ήδη μας έχουν επισκεφθεί τρεις φορές, ενώ έχει ξεκινήσει συνεργασία των αντίστοιχων τμημάτων έρευνας. Αυτό που φιλοδοξούμε να πετύχουμε είναι η ΕΛΒΙΖ με την AYRVET και σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, να δημιουργήσουμε καινοτόμες ζωοτροφές που θα παράξουν ανώτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας, πιστοποιημένα, κτηνοτροφικά προϊόντα.
ΕΡ.: Χωρικά η έδρα της εταιρείας βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ, έχετε εξετάσει ποτέ να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για την απόκτηση μέρους ή όλη την εταιρεία;
ΑΠ.: Οι δεσμοί ΕΛΒΙΖ και ΕΒΖ είναι ιστορικοί, καθώς και οι δυο εταιρείες ήταν μέλη του ομίλου της Αγροτικής, αλλά και τα εργοστάσιά μας στο Πλατύ και στην Ξάνθη είναι δίπλα – δίπλα. Θεωρώ ότι υπάρχουν τμήματα της ΕΒΖ που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσα από τον όμιλό μας, όπως για παράδειγμα η σποροπαραγωγή. Ξέρετε, μου είναι αδιανόητο ότι η Ελλάδα με την τόσο μακρά αγροτική παράδοση, δεν κατάφερε να αναπτυχθεί στον τομέα της παραγωγής σπόρων και μέχρι σήμερα μόνο εισάγει! Ο όμιλος ΕΥΡΩΦΑΡΜ διαθέτει τους ανθρώπους, την τεχνογνωσία και τους κατάλληλους συνεργάτες στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσει να πρωτοπορήσει και στην σποροπαραγωγή. Πάντως, σε ό,τι αφορά την ΕΒΖ εκεί πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί η θέση της.